E-post-inställningar: Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird är en helt kostnadsfri e-post-klient som är öppen mjukvara och finns på svenska. Vi rekommenderar den varmt som ett förstahandsval för att hämta och skicka e-post. Mozilla Thunderbird finns för alla de vanligaste operativsystemen: Linux, Mac och Windows.

Du kan hämta den senaste versionen av Mozilla Thunderbird här.

Först behöver du ta fram adressen för din mailserver. Adressen är enligt följande: mail. följt av ditt domännamn  . Om ditt domännamn t.ex. är domannamn.se blir adressen för din mailserver mail.domannamn.se . I texten nedan används exempelnamnet mail.webbnamn.com - tänk på att du behöver ersätta mail.webbnamn.com med din egen mailserver på formen: mail.domannamn.se

Börja med att starta programmet Mozilla Thunderbird. Om du startar programmet för första gången visas Kontoguiden direkt. Annars går du in under meny-knappen i överkanten av programmet och väljer Nytt meddelande och sedan Skapa ett nytt e-postkonto.

Klicka på knappen Hoppa över det här och använd en existerande e-postadress.

Fyll i ditt namn, din e-postadress och ditt lösenord och klicka på Fortsätt.

Vänta tills programmet sökt färdigt efter inställningar. Klicka sedan på Manuell inställning.

Fyll i följande till höger om Inkommande:

• Välj IMAP i rullisten
  • Som Serverns värdnamn skriver du mail.webbnamn.com
  • Sätt Port till 143
  • Sätt SSL till STARTTLS
  • Sätt Autentisering till Lösenord

Fyll i följande till höger om Utgående:

• Välj SMTP i rullisten
  • Som Serverns värdnamn skriver du mail.webbnamn.com
  • Sätt Port till 587
  • Sätt SSL till STARTTLS
  • Sätt Autentisering till Lösenord

Till höger om Användarnamn anger du din e-postadress.

Klicka till sist på Klar för att skapa e-post-kontot i Mozilla Thunderbird.

Nu är allting klart och du kan börja använda Mozilla Thunderbird för att hämta och ta emot e-post.