Vanliga frågor och svar

Lösenord
Jag har glömt mitt lösenord, vad ska jag göra?

Faktura- och abbonnemangsfrågor
Jag har redan fått en faktura, varför får jag en till faktura?

Sidan / webbplatsen fungerar inte
Mitt domännamn fungerar inte, vad har hänt?

E-post

Vad ska jag ställa in för utgående e-post-server / SMTP?

Domännamn
Varför ska jag registrera ett domännamn?

Hur registrerar jag ett domännamn?

När man registrerat ett domännamn, får man också med en e-post-adress då?

Vad ingår i priset?

Ingår hemsida när man registrerar ett domännamn?

Vad betyder DNS?

Vad är ett domännamn?

 

 

Lösenord
Jag har glömt mitt lösenord, vad ska jag göra?
Det finns olika sorters lösenord. Om du glömt användarnamnet och/eller huvudlösenordet för kontoinloggningen behöver du kontakta oss så hjälper vi dig med att återställa lösenordet.

Om du glömt lösenordet för ditt e-post-konto kan du välja ett nytt e-post-lösenord genom att logga in i kontrollpanelen och byta lösenord. Du hittar kontrollpanelen på adressen https://cpanel. följt av ditt domännamn. Om ditt domännamn t.ex. skulle vara bolaget.se hittar du kontrollpanelen på adressen https://cpanel.bolaget.se

 

Faktura- och abbonnemangsfrågor
Jag har redan fått en faktura, varför får jag en till faktura?

Observera att ditt domännamn och din webbhotellplats faktureras separat. Normalt faktureras domännamnet årsvis eller per två år. Webbhotellplatsen faktureras antingen per kvartal eller per år. Det kan därför hända att du får två fakturor tätt inpå varandra, men observera att det då beror på att fakturorna rör olika saker. Våra fakturor är alltid specificerade vilket innebär att du kan enkelt se vad respektive faktura avser.

Mitt domännamn fungerar inte, vad har hänt?
Oftast beror detta på att du inte meddelat oss att domännamnet ska förnyas. Vi skickar ut en förnyelseförfrågan per e-post i god tid innan det är dags att förnya domännamnet. Om du inte svarat på denna förfrågan förnyas inte domännamnet. Har du bytt e-post-adress men glömt att meddela oss om detta kan det därför hända att domännamnet inte förnyas trots att du vill ha kvar domännamnet. Kontakta oss och skriv att du vill förnya domännamnet så löser vi detta.

E-post

Vad ska jag ställa in för utgående e-post-server / SMTP?
Har du problem med att skicka e-post? Detta kan bero på att din internetleverantör har spärrat möjligheten att använda en annan epost-server än deras egen. Kontakta din internetleverantör för att få reda på hur du ska ställa in din utgående e-post-server (SMTP).

Du har en egen SMTP-server hos oss på adressen mail. följt av ditt domännamn. Om ditt domännamn t.ex. är bolaget.se så blir då din SMTP-server mail.bolaget.se  Om det är omöjligt för dig att använda din internetleverantörs e-post-server är detta ett sista alternativ. För att kunna använda denna e-post-server måste dels

 1. din internetleverantör inte ha någon spärr för att använda andra SMTP-servrar än sin egen.
 2. du ställa in ditt e-post-program så att du använder s.k. "autentisering" d.v.s. användarnamn och lösenord för utgående e-post. Detta användarnamn och lösenord är samma som du använder när du hämtar e-post.

Du ställer i så fall in mail. följt av ditt domännamn - t.ex. mail.bolaget.se - som SMTP-server, ställer in portnummer 587 samt väljer autentisering med lösenord. Som användarnamn använder du din e-post-adress. Lösenordet är detsamma som för att hämta e-post.

 

Domännamn

Varför ska jag registrera ett domännamn?
De vanligaste anledningarna till att skaffa en internetadress är:

 • Skydda ditt företagsnamn på Internet inför framtiden
 • Skaffa en kort och smidig adress att lägga hemsidan på (då beställer du lämpligtvis en webbhotellplats)
 • Slippa byta e-post-adresser och webbadresser när ni byter internet-leverantör
 • För att dina besökare ska komma till din webbplats - testa dig själv, hur många sekunder kommer du ihåg en adress som http://w1.245.telia.com/~u438784625/ ?

Hur registrerar jag ett domännamn?

 1. Gå in på www.webbnamn.nu, skriv in det namn du vill ha i fältet och välj vilken ändelse du vill ha (t.ex. .com eller .se), klicka sedan på Sök.
 2. Du får upp fyra val. Med en webbhotellplats kan du lägga upp en hemsida på den adress du köpt. Du kan också lägga upp e-post-adresser som slutar på adressen du valt (t.ex. info@dinadress.se). Webbhotell är därför ett bra alternativ att välja här. Ett annat är att Reservera domännamnet, vilket innebär att den adress du väljer "står parkerad" för att användas längre fram i tiden. När du valt alternativ trycker du på Fortsätt,
 3. Fyll i dina adressuppgifter och klicka på Fortsätt.
 4. Domännamnet registreras alltid direkt efter beställning. Bekräfta att du vill betala med faktura och tryck på Fortsätt.
 5. Till sist trycker du på Skicka beställning.
 6. Du kommer att få en bekräftelse till din e-post-adress när adressen är registrerad. Detta sker för nästan alla adresser inom femton minuter. Om adressen behöver registreras manuellt (gäller främst .nu-adresser) så kan det dröja upp till en arbetsdag efter beställningen.

När man registrerat ett domännamn, får man också med en e-post-adress då?
Om du väljer att ta med vår tilläggstjänst webbhotell så ingår möjligheten att lägga upp e-post-adresser du kan använda ihop med ditt domännamn - t.ex. info@foretaget.com eller arne@stugan.com.

Vad ingår i priset?
I priset som anges exklusive moms ingår hela avgiften för att registrera domännamnet. När det är dags att förnya internetadressen skickar vi en förnyelseförfrågan till dig. Om du tackar ja till förnyelse så förnyas domännamnet ytterligare en period.


Ingår hemsida när man registrerar ett domännamn?
Nej, detta ingår inte i grundavgiften. För att kunna lägga upp en hemsida och använda e-post behövs webbhotellplats eller vår tjänst vidarepekning. Du kan beställa webbhotell av oss eller av en annan leverantör.

Med en webbhotellplats kan du lägga upp en hel webbplats, du har ett stort utrymme att röra dig på. Du får också upp till 100 e-post-adresser och utförlig statistik om besök på din webbplats. Mer info om vårt webbhotellerbjudande finns här .

Vidarepekning är ett budgetalternativ där besökare till din webbadress skickas vidare till en adress du själv väljer.

Vad betyder DNS?
DNS står för Domain Name system men det man vanligtvis pratar om när man använder detta begrepp är oftast DNS-servrar. En DNS-server kan liknas vid en telefonkatalog - den håller reda på vilket nummer en viss adress har.

Säg att du vill registrera adressen firman.com. När du betalat avgiften till oss, så registrerar vi adressen. När detta är klart, kopplas adressen till våra två DNS-servrar (ns.webbnamn.com och ns2.webbnamn.com). Dessa två fungerar sedan som telefonkatalog för alla som har registrerat en adress via oss. I "telefonkatalogen" stoppar vi in uppgifter om vilket IP-nummer adressen har. Alla datorer på Internet har varsitt sådant nummer.

Säg att någon kommer och frågar efter www.firman.com/order.html. Då går det till så här:

 1. Webbläsaren frågar vilken DNS-server som har hand om firman.com
 2. Webbläsaren får reda på att det är ns.webbnamn.com
 3. Nu frågar webbläsaren denna DNS-server om vilket IP-nummer som hör till www.firman.com
 4. Ett svar skickas tillbaka, och webbläsaren kontaktar datorn med detta IP-nummer och begär att få webbsidan order.html.

Se också frågan Vad är ett domännamn.

Vad är ett domännamn?
Ett domännamn finns för att underlätta för människor att komma åt webbsidor och skicka e-post. Egentligen är alla adresser på internet uppbyggda av siffror (t ex 5.9.36.70 ). Varje sifferkombination kan sedan ha ett domännamn kopplat till sig.

Domännamnet består av en toppdomän (t ex .com) och en huvuddomän (t ex google). Först kan också en underdomän (oftast www) finnas. Tillsammans bildar dessa ett domännamn, till exempel www.webbnamn.nu.

 

 

 

 
 
 
           
  sntlogo   webbnamn.nu är en tjänst från Swedish Networking Technologies AB.
Postadress
Kapellgatan 3 lgh 1402, 754 18  Uppsala
E-post
info@snt.se  Hemsida www.webbnamn.nu
Villkor Integritetspolicy och allmänna villkor