Så väljer du rätt internetadress till ditt nya företag

Varför är det viktigt att välja ett bra domännamn?

Att skydda ditt företagsnamn på Internet är en billig försäkring
Ett domännamn eller internetadress är ditt företags adress på Internet. Även om du inte har gjort någon hemsida till ditt företag än så är det viktigt att skydda ditt företagsnamn på nätet. Detta eftersom det blir en dyr och krånglig affär att i efterhand byta företagsnamn eller köpa loss ett domännamn ifall det domännamn du önskar inte finns ledigt. 

Att köpa ett domännamn kostar några hundralappar och är därför en billig investering och försäkring. Har du sett till att registrera det kan du vara säker på att ha en bra adress när det är dags att börja marknadsföra dig på Internet - något som är en nödvändighet förr eller senare för de flesta företag i dagens verklighet. Frågan är nu alltså hur du ska gå till väga för att välja din internetadress?

När ska du registrera domännamnet?

Kolla att domännamnet är ledigt redan innan du väljer företagsnamn
Först och främst ska du tänka på att kolla om det domännamn som stämmer ihop med ditt tilltänkta företagsnamn finns ledigt redan innan du lämnar din ansökan om registrering av företaget till Bolagsverket. Är inte domännamnet ledigt är det bättre att modifiera bolagsnamnet något - du behöver hitta ett namn där både bolagsnamnet och domännamnet är ledigt.

Registrera antingen innan eller precis efter ansökan till Bolagsverket
Det finns två alternativ att välja på. Är du villig att satsa en extra slant (det handlar om några hundralappar) är det en bra idé att reservera domännamn för dina tre första alternativ för företagsnamn till Bolagsverket. Då kan du vara väldigt trygg med att du har en bra internetadress oavsett vad Bolagsverket beslutar.

Om du har en väldigt tajt budget kan du välja att vänta tills efter att Bolagsverket beviljat din ansökan och registrerat ditt företagsnamn. Se då till att skaffa ditt domännamn så fort du får besked från Bolagsverket! Även om du inte skaffar din hemsida direkt så är det mycket bättre att göra så då du slipper risken att någon annan har tagit din tilltänkta adress när det väl är dags att synas på Internet.

 

Vad ska internetadressen sluta på?

Välj .se som ändelse i första hand
Inom Sverige, och för svenska företag, har ändelsen .se en närmast total dominansbland internetadresserna.Om du har mestadels svenska kunder rekommenderar vi dig därför att skaffa en internetadress som slutar på .se.

.com bra för internationella affärer
Om ditt företag ska marknadsföra sig på internationella marknader är en .com-adress att rekommendera. I detta fall är det värt att tänka sig för en extra gång vad det gäller val av företagsnamn - många .com-adresser är redan upptagna, speciellt korta sådana (vilka är extra attraktiva).

Går bra att kombinera .se och .com
Vänder du dig till både en svensk och internationell marknad går det bra att skaffa både en .se- och en .com-adress. Även om du har två olika adresser kan du ha de kopplade till samma webbplats om du vill. Du kan även ställa in så att .com-besökaren automatiskt kommer till en engelsk hemsida och .se-besökaren till en svensk.

 

Vad ska jag tänka på när jag väljer adress?

Kort adress alltid bättre
Se till att skaffa en så kort internetadress du kan. Människor är bekväma och vill inte knappa in långa adresser i onödan, dessutom minskar risken för stavfel ju kortare adressen är. Säg att ditt företag heter Manderia cyklar i Karlstad så är domännamnet manderia.se eller manderiacyklar.se att rekommendera, snarare än manderiacyklarkarlstad.se som blir alldeles för långt.

Var försiktig med svenska bokstäver
Numera går det att skaffa en adress med å, ä eller ö. Men eftersom äldre e-post-program fortfarande kan ha problem med de svenska tecknen råder vi dig att ha en internetadress utan å, ä och ö som huvudval. Ytterligare en anledning är att internationella gäster inte kommer fram till din hemsida om å, ä eller ö finns med i adressen. Det allra bästa är att skaffa adressen både med och utan svenska bokstäver. Heter ditt företag Börje Andersson Konsult AB skaffar du då både börjekonsult.se och borjekonsult.se som domännamn.

Använd varken bindestreck eller siffror i adressen
Du vill ha en adress som är så enkel att säga som möjligt. Undvik därför bindestreck och siffror i adressen. Jämför att säga lenas bindestreck leksaker punkt se med att säga lenasleksaker punkt se så förstår du vad jag menar. Om en adress sägs hus ett punkt se - är det då adressen hus1.se eller husett.se som menas? Siffror i domännamnet öppnar för missförstånd.

Välj ett domännamn med självklar stavning
Det bästa är att välja ett företagsnamn och domännamn som det är självklart hur det stavas. Men ibland kanske det inte går - heter ditt företag Calles fiske så kan det vara att rekommendera att registrera både kallesfiske.se och callesfiske.se för att alla dina besökare ska hitta till din hemsida.

Summering - tänk på det här för att få ett bra domännamn

  • Kolla att domännamnet är ledigt innan du väljer företagsnamn
  • Registrera domännamnet direkt i samband med att du registrerar företaget
  • Välj en kort adress, helst under 15 tecken
  • Välj .se som ändelse
  • Ta inte med å, ä, ö, bindestreck eller siffror i ditt domännamn

Kontakta oss gärna om du vill få hjälp med att välja domännamn.

Du kan söka efter lediga domännamn här.

 
 
 
           
  sntlogo   webbnamn.nu är en tjänst från Swedish Networking Technologies AB.
Postadress
Kapellgatan 3 lgh 1402, 754 18  Uppsala
E-post
info@snt.se  Hemsida www.webbnamn.nu
Villkor Integritetspolicy och allmänna villkor